Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reformátor Drábek

Ve čtvrtek 24.11.2011 jsem sledoval pořad Máte slovo, kde byl hostem ministr Drábek. Jeden jeho výrok mě doslova šokoval.

Drábek reagoval na poznámku, že člověk, který je nezaměstnaný více než dva měsíce nemusí přeci společnosti za pomoc ve formě podpory něco vracet (veřejnou službou), protože si to předplatil v sociálním pojištění v době, kdy zaměstnaný byl. Budu citovat jeho reakci: „Jestli si někdo něco předplácel jako pojištění (sociální), to je asi tak stejně logické, jako kdybyste tvrdila, že si celý život platíte zdravotní pojištění, a když si nezlomíte nohu, má Vám pojišťovna něco zaplatit.“

Pojďme se podívat na elementární smysl jakéhokoliv pojištění. Platíme si ho v období, kdy žádnou škodu neevidujeme a slouží nám k zamezení nebo alespoň snížení rizika z možné škody budoucí. Nikdo nečeká, že v případě, že k pojistné události nedojde, dostaneme naše pojistné zpět. Každý ale logicky očekává, že jakmile k takové události dojde, přijde na řadu plnění. Ministr nám vysvětlil, že si takové pojistné platit musíme, ale zároveň nemůžeme čekat, že za to někdy něco dostaneme.

Podle stejného principu a zároveň na principu solidarity funguje (zatím!) systém zdravotní péče. Státu platíme určité procento ze svého platu s tím, že když u nás nějaká choroba propukne, stát prostřednictvím zdravotních pojišťoven zajistí naši léčbu. Nikdo samozřejmě nemůže chtít, aby nám pojišťovna něco zaplatila, když její služby nevyužijeme. To je logické.

Drábek ale posunul celou věc o stupeň výše. Platíme si sociální pojištění, ale když o práci přijdeme a očekáváme, že nám stát začne vyplácet podporu a tím nám pomůže k překonání nepříjemné situace a brzkému návratu zpět do pracovního procesu, přijde náhle rána. Tak takhle tedy ne, milý nezaměstnaný. Po dvou měsících odchod na veřejnou službu a navíc se budeš několikrát týdně hlásit na poště, aby sis náhodou nevydělal něco „bokem“. Za alarmující považuji fakt, že v nové Drábkově reformě není žádný rozdíl mezi člověkem, jenž pracoval desítky let a do systému zaplatil částku v řádech milionů a člověkem, který je třeba nezaměstnaný několik let.

Musíme si uvědomit, že v každé společnosti byli, jsou a budou lidé, kteří pracovat z nejrůznějších důvodů nebudou. Je jen na nás, jak se k těmto lidem zachováme. Jinak se chovali Němci v 30. letech, „komunisté“ v době před rokem 89, „komunisté“ v Číně nebo demokraté napříč Evropou. Musíme si ale zároveň uvědomit, že jde spíš o problém společenský než ekonomický. Výdaje na lidi, kteří tzv. „zneužívají dávky“, jsou ve státním rozpočtu zanedbatelnou položkou.

V sociálních výdajích se cesta k vyrovnanému rozpočtu zkrátka hledat nedá. I v případě, že by se zrušily všechny sociální výdaje (včetně podpory v nezaměstnanosti, přídavků na děti, mateřské, atd.) a tím vrátili naši zem někam do 18. Století, byl by náš státní rozpočet stejně v deficitu. Navíc si nedokážu představit, jak by vypadala situace v ulicích a kam všude by se člověk bál jít bez soukromé bezpečnostní služby.

Pokud někdo říká, že si platíme pojištění a následně nemáme právo na jeho plnění, je nutné ho nazývat pravým jménem – daní. S každým zvyšováním daňové povinnosti ale samozřejmě stoupají nároky a požadavky občanů na stát. Proč máme platit daně jako ve Švédsku a mít služby jako v Číně? Nepřeji si rozboření sociálního smíru ve společnosti, nechci otrokářskou společnost. Chci aktivní politiku zaměstnanosti a efektivní pomoc lidem dostat se zpět do pracovního procesu.

Autor: Jan Novak | sobota 26.11.2011 14:55 | karma článku: 33,80 | přečteno: 1941x
  • Další články autora

Jan Novak

O politickém projevu. Chybí nám kvalita?

Churchill si připravoval celé dny na projev, který posléze použil jednou před svými kolegy v Dolní sněmovně. Jindy si zkoušel jednotlivé pasáže na lidech ve svém okolí a zkoumal jejich reakce.

7.5.2018 v 14:30 | Karma: 11,78 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Nenávist je největším zlem dneška

Žijeme ve světě, který není jednoduchý a lidé nemají stejné šance. Je třeba za ně bojovat! Je rozdíl narodit se do rodiny, která vás posunuje, motivuje, kde vás mají rádi. A do rodiny, kde toto všechno nedostanete.

24.4.2017 v 13:53 | Karma: 13,82 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Jsou (mladí) lidé v Česku jiní?

Před lety jsem v autě poslouchal radio BBC. Reportér v Paříži popisoval situaci, kdy vláda zvyšovala věk odchodu do důchodu, Francouzi vyšli do ulic. Ve školách byly tou dobou prázdniny. Studenti se masivně připojili k protestům.

17.3.2016 v 2:00 | Karma: 16,69 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Obrana politika. Pracoval jste někdy?

Není to zdaleka poprvé, kdy jsem zaznamenal otázku na politika, která zněla ve smyslu: "A pracoval jste někdy?" Podobné otázky většinou nemají za cíl něco o člověku zjistit. Pokládány jsou většinou těm, kdo mají dlouhou politickou kariéru. Mají ukázat, že politik nepracuje. Ale copak politika není práce? Samozřejmě, že ano.

5.2.2015 v 1:00 | Karma: 12,14 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Prague pride a ochrana dětí

Předloni jsem na průvodu byl, dokonce jsem šel dost vepředu, loni nebyl. Ač sám heterosexuál letos asi zase vyrazím. Akce má smysl. Pokusím se vysvětlit, v čem hlavní smysl vidím a proč ji podporuji.

28.7.2014 v 23:59 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2078x
Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Seznam rubrik