Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Počítá tam vůbec někdo?

Reforma je velmi krásné slovo, zní tak cizokrajně a záhadně. Bohužel ho v poslední době slýcháme tak často, že se nám až protiví. Současná vláda si zmíněné slovo dala v podstatě do znaku a hádám, že v jejich programovém prohlášení musí být zmíněno mnohokrát. Počítá ale někdo s následky?

Respektuji výsledky voleb. Dokážu se přenést přes procenta, která propadla menším stranám, ač tím spousta voličů ztratila své zastání ve sněmovně. Dokonce beru i to, že Věci veřejné svým programem v dosti případech zcela záměrně zlákaly voliče levicové,  aby pak uzavřely tzv. vládu rozpočtové odpovědnosti, vládu pravicovou.

Co mi však hlava nebere je rychlost, s jakou se po každém jednání mění základní parametrické nastavení různých reformních návrhů. Přeci když budu chtít jako politik a je skutečně úplně jedno, zda levicový nebo pravicový, prosadit rozsáhlou změnu systému, musím si dokonale připravit všechny podklady. U nás lítají procenta na každém setkání vlády jako na kolotoči, aniž by někdo řešil důsledky, které to přinese systému a hlavně lidem.
Krásným příkladem byly návrhy na zvýšení dolní sazby respektive sjednocení DPH. Přijde mi to velmi jednoduché až skoro primitivní, ale někdy mám pocit, že naši "reformátoři" jednoduše vzali loňský výběr daně z přidané hodnoty a z něj vypočítali, o kolik vyberou více, když se ono DPH zvedne. Ekonomičtí experti to kvitovali. Skvělý nápad, provolávali. Zdaníme spotřebu, která nám neuteče, na rozdíl od lidí. Dobře, ale jestli nastavím DPH na 14% a soused České republiky při vyrovnaných cenách potravin na 5 nebo 7 %, co se stane? Lidé budou nakupovat v zahraničí. A výběr daně může naopak klesnout. A co se stane s náklady ve zdravotnictví , kde se také musí s DPH počítat. Jak si poradí služby? Lidé začnou více šetřit, zkrachují drobní živnostníci a spadnou do pásma sociální podpory.

Jak je možné, že nám před rokem tvrdí ministr školství Dobeš, že školné na VŠ je naprosto nevyhnutelné ve výši 20 000 Kč ročně, aby vystoupil na nedávné tiskové konferenci s oznámením, že by uvažoval o školném 2 000 Kč? Když by měl svou reformu řádně propočítanou, nemůže si dovolit udělat ze dne na den, z hodiny na hodinu a bez dalšího vysvětlení takový zásadní obrat.

Jak si může dovolit ministr Drábek nahradit počítačový systém, který se buduje denní prací přes 15 let, programem, jenž se připravoval sotva pár měsíců? Tomu se říká připravená reforma? Nevidím jeden důvod, proč by se například na jednotném výplatním místě nemohl domluvit s opozicí. Obecně mi to jako nápad nepřijde špatné. Celá reforma MPSV by se řádně připravila, odzkoušela a pomalu uvedla do provozu tak, aby celý systém vyplácení totálně nezničila. Spousta z Vás může říct: "Tak, co? Státní úředníci byli jednou o víkendu v práci, to se toho stalo." Ano, to je možná pravda, ale tady jde o úplně něco jiného, neboť původní systém fungoval naprosto bez problémů a k takovým zmatkům vůbec nemuselo dojít. Když je potřeba, každý pomůže přesčasem. Ale nevím jak vy, já strašně nerad dělám zbytečnou práci.

Politik nebo politická strana, kteří připravují reformy, musí mít naprosto přesné analýzy, jak se jejich plány projeví a jaké změny reformy přinesou. Současná vláda takto nepracuje. Hledá jen cesty, kde a jak nás ještě více zdanit. Zároveň s tím nám s úsměvem oznamuje, že na služby od státu, které si platíme, vlastně nemáme nárok. Zvyšují nám spoluúčast ve zdravotnictví, omezují přístup ke vzdělání, zvyšují DPH, správní poplatky, silniční daně. V České republice máme daně blízké severním zemím, ale službami se snažíme proškrtat až do Číny.

Autor: Jan Novak | čtvrtek 9.2.2012 4:24 | karma článku: 47,44 | přečteno: 17998x
  • Další články autora

Jan Novak

O politickém projevu. Chybí nám kvalita?

Churchill si připravoval celé dny na projev, který posléze použil jednou před svými kolegy v Dolní sněmovně. Jindy si zkoušel jednotlivé pasáže na lidech ve svém okolí a zkoumal jejich reakce.

7.5.2018 v 14:30 | Karma: 11,78 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Nenávist je největším zlem dneška

Žijeme ve světě, který není jednoduchý a lidé nemají stejné šance. Je třeba za ně bojovat! Je rozdíl narodit se do rodiny, která vás posunuje, motivuje, kde vás mají rádi. A do rodiny, kde toto všechno nedostanete.

24.4.2017 v 13:53 | Karma: 13,82 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Jsou (mladí) lidé v Česku jiní?

Před lety jsem v autě poslouchal radio BBC. Reportér v Paříži popisoval situaci, kdy vláda zvyšovala věk odchodu do důchodu, Francouzi vyšli do ulic. Ve školách byly tou dobou prázdniny. Studenti se masivně připojili k protestům.

17.3.2016 v 2:00 | Karma: 16,69 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Obrana politika. Pracoval jste někdy?

Není to zdaleka poprvé, kdy jsem zaznamenal otázku na politika, která zněla ve smyslu: "A pracoval jste někdy?" Podobné otázky většinou nemají za cíl něco o člověku zjistit. Pokládány jsou většinou těm, kdo mají dlouhou politickou kariéru. Mají ukázat, že politik nepracuje. Ale copak politika není práce? Samozřejmě, že ano.

5.2.2015 v 1:00 | Karma: 12,14 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Prague pride a ochrana dětí

Předloni jsem na průvodu byl, dokonce jsem šel dost vepředu, loni nebyl. Ač sám heterosexuál letos asi zase vyrazím. Akce má smysl. Pokusím se vysvětlit, v čem hlavní smysl vidím a proč ji podporuji.

28.7.2014 v 23:59 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2078x
Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Seznam rubrik