Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Voliči pravice nejsou hloupí. Snad.

V nedávné době se ke mně dostala studie, která srovnávala voliče hlásící se k dvěma protipólům politického spektra. Levičáci v ní vyšli mnohem lépe. Studie zkoumala u 15 000 respondentů různé aspekty a důvody vlastního přesvědčení. Jedním z výsledků bylo, že konzervativní politika představuje bránu do světa předsudků, rasismu a sexismu.

Ponechme stranou zámořskou studii a zaměřme se na voliče v České republice. Český volič pravice je mi dnes a denně představován jako někdo, kdo je úspěšnější a schopnější. Někdo, kdo si vše dobře spočítá a uvědomuje si svou vlastní odpovědnost. Představuji si ho tedy jako člověka, jenž myslí kriticky a nenechá se snadno napálit. Kupuje si jen to, na co má, nebo na co si sám vydělá.

Český volič pravice nesnáší slovo přerozdělování . Nepřijde mu spravedlivé a spojuje si ho pouze s tou druhou, nepřátelskou stranou. Někteří jsou kvůli svému přesvědčení dokonce schopni burcovat své známé, nosit trička odsuzující členy opoziční strany či hromadně vstupovat do nejrůznějších skupin na sociální síti.

Naši pravici v České republice reprezentují především dvě strany ODS a TOP09. Abych předešel hádkám na téma, co je a není pravice, zdůrazním jedno: Obě strany a její vrcholní představitelé sami sebe za pravici považují a ostatně i voliči hlásící se k pravému spektru volili naposledy jednu z těchto stran.

V roce 2010 zvítězila ve volbách sociální demokracie s programem, který na jedné straně sliboval kosmetické zvýšení některých daní, například opětovné zavedení daňové progrese pro lidi s nejvyššími příjmy. Tím bychom se opět srovnali s vyspělým světem. (Progresivní daň mají v  třeba USA, Německu nebo Francii.) Na druhé straně program sliboval, že za to, co si lidé na daních zaplatí, dostanou odpovídající služby. Každý, kdo je toho schopen, může studovat bezplatně na vysoké škole, může užívat bezplatného zdravotnictví a v případě, že ztratí zaměstnání, může očekávat pomoc od státu. Nevím, jak Vám, ale mně to přijde logické. Platím celkem vysoké daně dle svých možností a za to mám pak odpovídající služby.

Vládu sestavily strany ODS, TOP09 a VV. Vznikla pravicová koalice, jež se rozhodla zavádět reformy v jednotlivých oblastech systému naší země. Vláda ponechala v zemi  aktuální vysoké zdanění a začala vymýšlet, jak nás zdanit ještě více. Zvedly se právní poplatky. Zvýšily se poplatky za pobyt v nemocnici. Je naplánováno zavedení školného na VŠ. Péče, která byla ještě nedávno hrazená pojišťovnou, se bude přesouvat do nadstandardu. Zvýšila se cena dálničních známek. Další dvě procenta z Vaší čisté mzdy vložíte dobrovolně do penzijních fondů v rámci důchodové reformy. Jakmile to uděláte, už nebudete moci nikdy přestat. Zvýšilo se DPH a bude se dále zvyšovat. Zde už mi to logické nepřijde.  Platím stále vysoké částky na konto státu a každý den se dozvídám, že za mé peníze dostanu méně a méně! Česká pravice má také rada přerozdělování a jen tak se ho nevzdá!

Musíme si tedy vybrat. Buď chceme volit strany, které nás sice slušně zdaní, ale zase nám za to nabídnou a poskytnou odpovídající služby dle vzoru západních států v Evropě. Nebo budeme volit ty, kteří nás zdaní úplně stejně a navíc nás poté zdaní ještě několikrát znovu. Nechci žít v zemi, kde bude zdanění obyvatel atakovat severské země a služby budou kopírovat Čínu.

NE! NE! NE! Nevěřím, že se dá kanadská studie aplikovat i na české voliče. Čeští voliči pravice nejsou hloupí a prohlédnou, koho si zvolili...

Autor: Jan Novak | pondělí 20.2.2012 1:39 | karma článku: 24,43 | přečteno: 1606x
  • Další články autora

Jan Novak

O politickém projevu. Chybí nám kvalita?

Churchill si připravoval celé dny na projev, který posléze použil jednou před svými kolegy v Dolní sněmovně. Jindy si zkoušel jednotlivé pasáže na lidech ve svém okolí a zkoumal jejich reakce.

7.5.2018 v 14:30 | Karma: 11,78 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Nenávist je největším zlem dneška

Žijeme ve světě, který není jednoduchý a lidé nemají stejné šance. Je třeba za ně bojovat! Je rozdíl narodit se do rodiny, která vás posunuje, motivuje, kde vás mají rádi. A do rodiny, kde toto všechno nedostanete.

24.4.2017 v 13:53 | Karma: 13,82 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Jsou (mladí) lidé v Česku jiní?

Před lety jsem v autě poslouchal radio BBC. Reportér v Paříži popisoval situaci, kdy vláda zvyšovala věk odchodu do důchodu, Francouzi vyšli do ulic. Ve školách byly tou dobou prázdniny. Studenti se masivně připojili k protestům.

17.3.2016 v 2:00 | Karma: 16,69 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Obrana politika. Pracoval jste někdy?

Není to zdaleka poprvé, kdy jsem zaznamenal otázku na politika, která zněla ve smyslu: "A pracoval jste někdy?" Podobné otázky většinou nemají za cíl něco o člověku zjistit. Pokládány jsou většinou těm, kdo mají dlouhou politickou kariéru. Mají ukázat, že politik nepracuje. Ale copak politika není práce? Samozřejmě, že ano.

5.2.2015 v 1:00 | Karma: 12,14 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Prague pride a ochrana dětí

Předloni jsem na průvodu byl, dokonce jsem šel dost vepředu, loni nebyl. Ač sám heterosexuál letos asi zase vyrazím. Akce má smysl. Pokusím se vysvětlit, v čem hlavní smysl vidím a proč ji podporuji.

28.7.2014 v 23:59 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2078x
Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Seznam rubrik