Zaslouží si studenti jedovatou slinu?

26. 02. 2012 1:36:49
Byl rok 2010 a Česko se připravovalo na volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Předcházela je asi nejmasivnější mediální kampaň a lidé byli v dosti případech spíše otráveni. Jedna skupina ale vynikala. Byla to skupina, jež volby rozhodla. Mluvím o mladé generaci a studentech. Ač sám student, zůstával jsem se svými názory v menšině.

Sociální sítě zaplavilo nadšení z voleb a každý najednou cítil, že musí být při tom. Musí nějakým způsobem poradit nebo něco alespoň hlasitě vykřiknout. Diskuze a debaty neměly příliš smysl, neboť když politiku sledujete každý den po dobu několika let nemůžete přeci obstát s argumenty proti těm, co si týden čtou nadpisy článků. To zkrátka není možné. Jak se volby blížily, stoupala touha ukázat se a podpořit nějakou stranu, případně pohanit tu druhou. Nevím, jak kolem Vás, ale mí známí a přátelé zůstávali většinou u tria, které nyní vede naši zem - Občanská demokratická strana, Tradice Odpovědnost Prosperita 09 a Věci Veřejné. Vznikla protikorupční vláda druhé, třetí a páté vítězné strany.

A hned se pustili do svých reforem. Probírat se jednotlivými reformami by bylo na další blogy, já se zaměřím jen na reformu školství. Nyní se totiž chystají velké protesty. Studenti se dávají opět dohromady ve svém společném postupu proti reformě, kterou připravil se svým týmem ministr Dobeš(VV). Reforma podle mého (a nejen mého) názoru zcela vážně ohrožuje autonomii univerzit a navíc plánuje revoluci - zavedení školného. Není nezajímavé, že ve většině evropských zem školné není a tam, kde ho zavedli, ho nyní ruší nebo rušit budou. Jako vzor nám mělo posloužit Rakousko. Podle našeho jižního souseda byla reforma plánována. Ke smůle ministra Dobeše Rakousko školné ruší ještě dříve, než mohla být naše nová reforma schválena. Abychom ale byli spravedliví, také kandidát na ministra ze strany TOP09 Jan Vitula byl velkým propagátorem školného. V pořadu Hyde Park dne 16.6.2010 (stále je možné dohledat) dokonce obhajuje školné na příkladu Finska. Studenti z Finska sice trvale prokazují výborné výsledky v celosvětových srovnáních, ale školné tam není a nikdy nebylo.

V nadcházejícím týdnu mi přišlo několik pozvánek na studentské protesty. Dost z nich dorazily od těch samých přátel a známých, již mi dříve posílali hesla typu: "Volte Radka", "Pojďme s Karlem na pivo" případně "Přemluv bábu". Nedalo mi to a musel jsem se zamyslet. Proč nyní? Proč nakladatel podporuje škrty ve státní správě a poté protestuje proti zvyšování DPH? Proč státní úředník podporuje školné a bouří se, jakmile mu někdo sáhne na peníze? A konečně proč student mlčí při DPH, škrtech a ozve se až když se někdo projde po jeho právech? Mně už se nové školné týkat nebude, proč Vás tedy mám podporovat zrovna já?

Nabízí se otázka, zda si to studenti vlastně nezaslouží. Zda opravdu nemají současní středoškoláci zaplatit za silnou angažovanost jejich předchůdců. Zaslouží si jedovatou slinu: "Já jsem Vám to říkal!" ???

NIKOLIV! Výzvu univerzit a studentů je nutné podpořit, neboť je to výzva správná! Vzdělání není zboží! Vysoké školy nejsou výcviková centra! Vysoké školy musí zůstat svobodné! Ve středu se uvidíme v Praze. A co vy? Půjdete s námi? Pojďte...

Autor: Jan Novak | neděle 26.2.2012 1:36 | karma článku: 20.26 | přečteno: 1430x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 157 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.02 | Přečteno: 562 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2078

Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...