Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O islámu v České republice

Dlouhodobě sleduji názory na islám a muslimy, které se objevují u nás v České republice. Vykřikovat nahlas, že tu muslimy nechceme je stejně naivní jako si přát, aby v noci nebyla tma. Muslimové a s nimi i jiní imigranti k nám přicházeli, přicházejí a budou přicházet. Záleží jen na nás, jak je přivítáme a jak se k nim budeme chovat. Mnoho lidí si myslí, že bychom je měli izolovat, potlačovat jejich práva a snažit se, aby se tu necítili dobře. Já s tím zásadně nesouhlasím. Myslím že to, jak se k nim budeme chovat se odrazí i v tom, jak se budou chovat později oni k nám. V zájmu všech by měla být spolupráce a snaha o vzájemné pochopení a inspiraci.

V současné chvíli se nacházíme v rané fázi jejich příchodů, a proto bychom se měli snažit o přípravu. Inspirací pro to, jak to máme dělat nebo naopak dělat nemáme, by nám mohla být západní Evropa. Pro ti ní máme obrovskou výhodu. Česká republika respektive Československo nemá v zádech špatné svědomí z kolonizování a všech jednání, které tuto činnost doprovázely. Nemusíme se ohlížet jako Velká Británie, Francie, Belgie či Španělsko na to, co naši předci v zemích po celém světě prováděli.  Nemusíme mít ohledy k imigrační politice jako má například Německo, jenž musí být v otázkách imigrace, menšin a náboženství velmi opatrné.

Základem všeho je dodržování zákonů. Na tom se musíme shodnout všichni a to musí platit. Každý člověk, který přichází do České republiky, musí respektovat náš právní systém. Každý takový člověk ale musí dostat stejná práva. Před právem jsme si všichni rovni.

Dalším důležitým aspektem pozitivních vztahů je vzájemné pochopení. Je velmi důležité snažit se muslimy pochopit a vytvořit si vlastní názor. Nepodléhat mediálnímu trendu, který rád rozsévá strach a nejlépe z něčeho, o čem nemají lidé dostatečný přehled. Uvedu příklad jedné známé. Poté, co v časopise Reflex vyšel článek ženě, která si prožila s muslimem peklo, napsala do redakce, že ona žije s muslimem ve spokojeném manželství a že ji přijde správné, aby otiskli i její příběh. Reflex její nabídku odmítl s tím, že nejde o čtenářsky atraktivní reportáž.

Myslím, že právě tento příklad svědčí o mnohém. Rádi se pohoršujeme na příkladech typu knihy "Bez dcerky neodejdu", kde je popisováno neštěstí ženy, která si vzala muslima a musela bojovat o svou dceru. Zeptejte se ale sami sebe, znáte ve svém okolí nějaký případ, kdy byla vaše známá, kamarádka nebo spolupracovnice ponižována svým manželem?

Je nutné snažit se jejich kulturu pochopit. Mají například naprosto rozdílný postup seznamování. Konzervativní muslimové se žení a vdávají na základě osobních sympatií po několika hodinovém rozhovoru. Oni vztah a lásku budují, my lidé z Evropy ji spíše hledáme. Oslovení neznámé ženy nám přijde přirozené, pro muslimku je takový akt urážkou.

Já osobně jsem žil v Německu cca 50m od mešity, strávil jsem v mešitě v Leicesteru několik dní, poznal několik známých, které se provdaly za muslima. Několik měsíců jsem pracoval pro diplomata ze Saudské Arábie. Má kamarádka žila rok v muslimské zemi, jiná k islámu sama konvertovala. Snažím se tedy své zkušenosti a poznatky předávat dále a podpořit nešíření naprosto zbytečné a hloupé nenávisti.

Česká republika se stává stále bohatším a lepším místem pro život. Muslimové k nám přicházet budou a nic s tím neuděláme. Máme je proto organizovaně nenávidět? Nebo naopak k nim hledat cestu, vzájemně si pomáhat, inspirovat se a učit se od sebe? Já budu vždy prosazovat druhou možnost. Věřím, že je to poměrně racionální úvaha.

Autor: Jan Novak | středa 28.3.2012 15:43 | karma článku: 18,22 | přečteno: 1522x
  • Další články autora

Jan Novak

O politickém projevu. Chybí nám kvalita?

Churchill si připravoval celé dny na projev, který posléze použil jednou před svými kolegy v Dolní sněmovně. Jindy si zkoušel jednotlivé pasáže na lidech ve svém okolí a zkoumal jejich reakce.

7.5.2018 v 14:30 | Karma: 11,78 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Nenávist je největším zlem dneška

Žijeme ve světě, který není jednoduchý a lidé nemají stejné šance. Je třeba za ně bojovat! Je rozdíl narodit se do rodiny, která vás posunuje, motivuje, kde vás mají rádi. A do rodiny, kde toto všechno nedostanete.

24.4.2017 v 13:53 | Karma: 13,82 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Jsou (mladí) lidé v Česku jiní?

Před lety jsem v autě poslouchal radio BBC. Reportér v Paříži popisoval situaci, kdy vláda zvyšovala věk odchodu do důchodu, Francouzi vyšli do ulic. Ve školách byly tou dobou prázdniny. Studenti se masivně připojili k protestům.

17.3.2016 v 2:00 | Karma: 16,69 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Obrana politika. Pracoval jste někdy?

Není to zdaleka poprvé, kdy jsem zaznamenal otázku na politika, která zněla ve smyslu: "A pracoval jste někdy?" Podobné otázky většinou nemají za cíl něco o člověku zjistit. Pokládány jsou většinou těm, kdo mají dlouhou politickou kariéru. Mají ukázat, že politik nepracuje. Ale copak politika není práce? Samozřejmě, že ano.

5.2.2015 v 1:00 | Karma: 12,14 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Prague pride a ochrana dětí

Předloni jsem na průvodu byl, dokonce jsem šel dost vepředu, loni nebyl. Ač sám heterosexuál letos asi zase vyrazím. Akce má smysl. Pokusím se vysvětlit, v čem hlavní smysl vidím a proč ji podporuji.

28.7.2014 v 23:59 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2078x
Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Seznam rubrik