Uzavře Mirek Kalousek hranice?

1. 04. 2012 1:37:25
Z dalších jednání vlády vzešly nové nápady. Podle rovnice, se kterou naši čelní představitelé tak rádi počítají, se rozhodli pro další zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) na 15% (sazba snížená) a 21% (sazba základní) a očekávají ekonomický zázrak. Jak vypadají jejich plány a výpočty? Podívají se na předchozí výběry, řeknou si, že se vybere stejně, vynásobí procentuálním zvýšením a pak to prostě navrhnou. Na papíře to vypadá krásně, ale realita je bohužel jiná.

Nejsem chemik, abych byl odborník na ekonomii, ale přesto zkusím napsat, jak to vidím já. V první řadě stoupnou náklady ve zdravotnictví. Postihne to pacienty i pojištovny. Podle propočtů lékarnické komory již první změna z 10% na 14% zvýší celkové náklady v roce 2012 o 5,6 miliard. Další procento navíc budou další stovky milionů respektive nějaká ta miliarda.

Další důležitou oblastí jsou potraviny. V současné době máme dva velké problémy. Každý den se v médiích řeší jejich kvalita, dozvídáme se o přestupcích proti normám nebo o prodeji prošlého zboží. Velké koncerny svádí vinu na brigádníky, kteří doplňují. Kdo tuto práci někdy vykonával (včetně mě), ví moc dobře, jak moc je to vzdáleno od pravdy. Takový pracovník dělá přesně to, co se mu řekne. Je to manuální práce, ve které se opravdu nedá moc ovlivnit. Nejsou to tedy chyby individuální, ale spíše systémové. Tím se dostáváme k druhému problému. Ani takto čas od času šizené zboží, které kvalitou zaostává za německým či rakouským, nedokáže tamějším konkurovat v ceně. V Německu jsem žil a vím moc dobře, že ceny byly výhodnější i v období, kdy bylo u nás DPH na úrovni 10 procent. Německo a Polsko mají DPH na potraviny na úrovni 7%, Rakousko má 10%, my se nyní chystáme rozdíl ještě zvýšit. Z únorového průzkumu agentury IBRS plyne, že dnes již téměř třetina lidí z ČR jezdí nakupovat za hranice. Můžeme očekávat, že se podíl nakupujících bude ještě zvyšovat.

Už Mirek Topolánek, bývalý předseda ODS, vysvětloval k čemu jsou volební sliby. Současná vláda na jeho výrocích staví své fungování. Neboť nevím jak vy, ale já jsem od současných představitelů v čele s ekonomickým ministrem Miroslavem Kalouskem nic o zvyšování jakýchkoliv daní neslyšel. Naopak jsem poslouchal každodenní varování před Jiřím Paroubkem. Každý výstup lidí z ODS nebo exlidovců z TOP09 byl protkán ideologickou omáčkou o nutnosti snížení daní. Mávalo se řeckými vlajkami, sliboval se boj s korupcí. Realita byla však jiná.

Pamatujete si, jak premiér Nečas ukazoval nákupní tašky? Nyní to vypadá, že výsledek bude přesně opačný. Abych se lépe zorientoval v programu ODS pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2010, rozhodl jsem se ho ještě jednou otevřít. Když pominu, že daňové návrhy předchází dvoustránková kritika konkurence, dostáváme se k samotnému jádru. O zvyšování DPH není ani slovo, v celém dokumentu se několikrát opakuje věta: "Zabráníme zvyšování dani", která je následována vysvětlením, proč je takový krok špatný. Tato vládní strana si dala neskutečnou práci, aby svým voličům vysvětlila škodlivost zvyšování daní. Jsem velmi zvědavý, jak budou představitelé komentovat plánované zavedení tzv. solidární daně, kterou chtějí zdanit nejbohatší.

S růstajícím počtem porušených předvolebních slibů si můžeme pokládat otázku, kam až můžou Nečas s Kalousek zajít. Pokud by například nechal ministr financí uzavřít hranice, placení DPH by se žádný Čech již nemohl vyhnout a jeho výběr by byl zajištěn. Potom by totiž konečně začala platit ta jeho rovnice - zýším nepřímé daně, vyberu více. Uzavře tedy Mirek hranice? Doufám, že ne. Pak ovšem uvidíme nájezdy českých občanů do zahraničních obchodních domů, které již nyní - světe div se - nabízí popisky zboží v českém jazyce. A nebude možná dlouho trvat a dočkáme se českých letáků z německých nákupních domů.

Autor: Jan Novak | neděle 1.4.2012 1:37 | karma článku: 35.99 | přečteno: 2276x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 590 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2078

Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...