Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když pravice reguluje

Regulace vládne společenským a politickým tématům. Levicové strany chtějí regulovat hazard, finanční trhy nebo ratingové agentury. Bojují proti spekulacím, nelíbí se jim, že nikým nevolení pánové a dámy rozhodují o osudech miliónů lidí v jednotlivých zemích. Staví se proti tomu, aby nadnárodní finanční korporace diktovaly, co mají lidé dělat a koho mají volit. Pravicové strany v České republice chtějí také regulovat. Jdou na to ovšem jinak. Ačkoliv se neustále zvyšují a budou zvyšovat daně (DPH), správní poplatky či sociální odvody (plánovaný druhý pilíř penzijní reformy - další 2% z čisté mzdy), je podle nich nutné regulovat přístup ke zdravotní péči a vzdělání.

Školné na VŠ je stálým tématem a naši političtí představitelé dlouhodobě hledají země, kde by se mohli inspirovat a prosadit podle nich vytoužené poplatky za vzdělání i u nás. Zkoušeli to s Německem, ale tam je trend jasný. V současné době mají školné už jen 3 spolkové země a sílí tlak, aby placení skončilo i tam. Dalším vzorem mělo být Rakousko, ale tam školné také ruší. Půjdeme tedy vlastní, českou cestou a zavedeme zápisné. Co to vlastně zápisné je? Všude tam, kde ho mají, jde o velmi symbolickou částku, kterou jsou následně financovány například studentské aktivity. O tom, jak moc je plánovaná částka 7000 Kč/rok symbolická, nechám na každém z Vás.

Nový ministr školství se uvedl větou: "Zápisné není školné v pravém slova smyslu. Má spíše regulační, technickou funkci." A já se tedy ptám, co proboha má regulovat? Pokud má někdo pocit, že na VŠ dochází větší počet studentů, než země potřebuje, ať se tedy zvýší požadavky nebo ať se sníží počty přijatých studentů. Není možné regulovat počty studentů na základě peněženky nebo stavu konta! Vždy musí být hlavním kritériem pouze a jen studentovy schopnosti a vědomosti!

Zdravotní poplatky byly také zavedeny kvůli regulaci. Jeho zadavatelé nám tvrdili, že lidé péči zneužívají a chodí si k doktorovi "na pokec". Nevím, jak vy, ale já ve svém okolí neznám nikoho, kdo by chodil k doktorovi, když nemusí. Všichni tam jdou, až když skutečně něco potřebují a radost z toho nemá nikdo. Pravicové strany vykřikují hesla o individualismu a vlastní zodpovědnosti, aby následně trestali společnost na základě kolektivní viny. Poplatky byly zavedeny a všichni nyní čekají na další rozhodnutí Ústavního soudu, zda jsou v souladu či v rozporu s naší Ústavou.

Současný ministr zdravotnictví prohlásil v pořadu Partie, že regulační poplatky přestávají fungovat, tak by se měly zvýšit. Co to znamená? Lidé začali chodit k lékaři navzdory tomu, že musí platit regulační poplatky. Řešením má být jejich navýšení. A já se ptám: "Kam až je tedy máme zvednout, aby lidé konečně přestali chodit k lékaři? 100 korun? 150 korun?"

Je důležité si uvědomit, že lidé si svou péči hradí, vzdělání jim hradí rodiče nebo budou sami, až budou vydělávat. Proto je nutné důrazně se postavit těm, kteří lidem vnucují, že je třeba platit ještě něco navíc. Popírá to smysl zdravotních a sociálních odvodů, a zároveň to vytváří duplicitní platby. Chcete zavést školné? Chcete zavést zdravotní poplatky? Dobře, ale pak musíte snížit odvody. Jsem zastáncem cesty, kdy si zaplatím a dostanu za to služby. Nechci žít ve státě, kde budou socialistické daně, ale veřejné služby na úrovni Číny!

A pokud jsem zdravý a mám ukončeno studium? I tak raději ze svých daní umožním přístup ke studiu většímu počtu studentů i na základě vyšších výdajů, než bych odstřihl někoho, kdo má potenciál, ale nemá prostředky. Raději zaplatím léčení lidí, co reálnou lékařskou péči nepotřebují, než bych omezil péči tomu, kdo ji skutečně potřebuje.  V tomto státě žijí lidé, kterým po zaplacení složenek zůstává v peněžence třeba padesát korun na den. Já o takových lidech vím a budu za stát za nimi!

Autor: Jan Novak | neděle 17.6.2012 15:41 | karma článku: 22,99 | přečteno: 1219x
  • Další články autora

Jan Novak

O politickém projevu. Chybí nám kvalita?

Churchill si připravoval celé dny na projev, který posléze použil jednou před svými kolegy v Dolní sněmovně. Jindy si zkoušel jednotlivé pasáže na lidech ve svém okolí a zkoumal jejich reakce.

7.5.2018 v 14:30 | Karma: 11,78 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Nenávist je největším zlem dneška

Žijeme ve světě, který není jednoduchý a lidé nemají stejné šance. Je třeba za ně bojovat! Je rozdíl narodit se do rodiny, která vás posunuje, motivuje, kde vás mají rádi. A do rodiny, kde toto všechno nedostanete.

24.4.2017 v 13:53 | Karma: 13,82 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Jsou (mladí) lidé v Česku jiní?

Před lety jsem v autě poslouchal radio BBC. Reportér v Paříži popisoval situaci, kdy vláda zvyšovala věk odchodu do důchodu, Francouzi vyšli do ulic. Ve školách byly tou dobou prázdniny. Studenti se masivně připojili k protestům.

17.3.2016 v 2:00 | Karma: 16,69 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Obrana politika. Pracoval jste někdy?

Není to zdaleka poprvé, kdy jsem zaznamenal otázku na politika, která zněla ve smyslu: "A pracoval jste někdy?" Podobné otázky většinou nemají za cíl něco o člověku zjistit. Pokládány jsou většinou těm, kdo mají dlouhou politickou kariéru. Mají ukázat, že politik nepracuje. Ale copak politika není práce? Samozřejmě, že ano.

5.2.2015 v 1:00 | Karma: 12,14 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Prague pride a ochrana dětí

Předloni jsem na průvodu byl, dokonce jsem šel dost vepředu, loni nebyl. Ač sám heterosexuál letos asi zase vyrazím. Akce má smysl. Pokusím se vysvětlit, v čem hlavní smysl vidím a proč ji podporuji.

28.7.2014 v 23:59 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Nejvyšší soud odmítl dovolání střelce z úřadu práce. Potvrdil mu doživotí

26. dubna 2024  10:15

Nejvyšší soud potvrdil Jiřímu Dvořákovi doživotní trest vězení za násilné útoky na několik žen v...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2078x
Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Seznam rubrik