Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naše země nevzkvétá

Zvykli jsme si podvědomě věřit, že před rokem 1989 bylo vše špatně. Kdo se pokusí tento blud jen trošku nalomit, dostane okolím řádně vyčiněno. Ve všem jsme museli hledat nové cesty, nejlépe ty, které budou opakem těch minulých. Když se dnes podíváme na televizní noviny před listopadem, jímá nás hrůza, jak pozitivní zprávy byly lidem servírovány. Dneska nás zavaluje pesimismus, skepse a beznaděj. Je to správné?

Pojďme se podívat, jak na tom skutečně jsme. Nečekejte rozsáhlou ekonomickou analýzu, na to nemám chuť a ani čas. Přesto bychom měli ekonomií alespoň ve stručnosti začít. Jak jsme na tom s dluhem? Dluh je politicky vděčné téma a politici se předhání, kdo ho řekne víckrát. Někdo ho používá jako hrozbu pro ospravedlnění svých kroků z něho vyplývajících, jiný nabízí řešení, jak s ním tedy konečně zamést. Pravdou je, že neustále posloucháme stejnou větu: "v současné rozpočtové situaci, si nemůžeme to a to dovolit". Proboha lidi, vzbuďme se! Náš dluh roste, ale v problémech zdaleka nejsme. Od roku 1990 jsme měli v podstatě všechny rozpočty v deficitu. Záleželo na tom, jakým způsobem se dluh skryl. V devadesátých letech se projídaly nahromaděné prostředky z důchodového účtu nebo zisky z privatizací. Po zrušení konsolidační banky, rozpadu a následné sanaci bankovního sektoru se dluh rozložil do několika rozpočtů po sobě. Ano, přesně do těch rozpočtů, které byly deficitní i při růstu ekonomiky. I dnes se zadlužujeme, měli bychom ale sledovat, jak půjčené prostředky využíváme. Pokud půjdou na vzdělání, vědu, infrastrukturu, je to dobrá investice do budoucna. Pokud jimi financujeme předražené zbrojní zakázky , tunely, městské karty, nahrávací techniku, čističky - je to sakra špatně!

Co dále? Máme tu nezaměstnanost. Současný premiér Petr Nečas včera na plénu Sněmovny radostně vykřikoval, jakou ji máme dobrou. Škoda, že se nepodíval na strukturu nezaměstnanosti - ta je prachbídná. Pravdou je, že nás ohrožuje ta dlouhodobá. To znamená, že máme příliš mnoho lidí, kteří jsou již rok a více bez zaměstnání. Takový stav se projevuje do psychiky, rodinného rozpočtu, pracovních návyků nebo zdravotního stavu. Lidé navíc po určité době vypadávají z evidence Úřadu práce. A to je další velký problém. Statistika pak vypadá skvěle, ale těžko srovnávat s jinými zeměmi, když například v Norsku Vás z registru Úřadu práce vyškrtnou jen tehdy, pokud zrovna práci máte.

Máme obdivuhodně silný průmysl. Vzhledem k našemu HDP je rozhodně nad průměrem EU. To nám dává naději na boj s výše zmíněným dluhem. Velkým problémem je katastrofální domácí spotřeba a nejasné, neustále se měnící pravidla a podmínky na českém trhu. Geniální myšlenkou vlády bylo zvýšení DPH. Zvýšili o 4 procenta, dostali se na nejvyšší sníženou sazbu v EU, a vybrali v prvním půlroce v absolutních číslech dokonce méně než v předchozím roce, kdy byla sazba na 10%. Lidé začali hromadně nakupovat v zahraničí nebo se ještě více uskromnili. Držitel ceny nejlepšího ministra střední a východní Evropy se zkrátka spletl. Pardon. A proto nyní vláda schválila další změnu, o další procento výše. Radujme se, teď už to vyjde. Nebo ne?

Naše země nevzkvétá. Ale politici nenesou celou vinu. Pokud o nich vedeme špatné řeči, uvědomme si, že oni jsou jen naším obrazem. Nabytím nové svobody v roce 89 mnoho z nás začalo rezignovat na elementární pravidla chování a když se dnes rozhlédnete kolem sebe, vidíte jen samé porušování těchto pravidel. Může jít o banality jakým je vstupování do prostor, kam se nemá šlapat. Kolik z Vás vidělo někoho telefonovat při řízení? Kdo chodí na červenou? Kdo viděl někoho projet křižovatku na červenou? Neustálé posunování hranic toho, co je povoleno, co je ještě tolerováno nebo co můžeme udělat, když nás nikdo neuvidí, nás dostalo až do současného morálního marasmu. Žití v jednom společenství nám dává ohromné výhody, máme ovšem také povinnosti. Pojďme to tedy začít měnit a buďme sami dobrým příkladem. Pomáhejme si, respektujme se a buďme k sobě ohleduplní. A až půjdeme volit své představitele, přečtěme si program,  přemýšlejme...

Autor: Jan Novak | čtvrtek 19.7.2012 2:21 | karma článku: 26,18 | přečteno: 1850x
  • Další články autora

Jan Novak

O politickém projevu. Chybí nám kvalita?

Churchill si připravoval celé dny na projev, který posléze použil jednou před svými kolegy v Dolní sněmovně. Jindy si zkoušel jednotlivé pasáže na lidech ve svém okolí a zkoumal jejich reakce.

7.5.2018 v 14:30 | Karma: 11,78 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Nenávist je největším zlem dneška

Žijeme ve světě, který není jednoduchý a lidé nemají stejné šance. Je třeba za ně bojovat! Je rozdíl narodit se do rodiny, která vás posunuje, motivuje, kde vás mají rádi. A do rodiny, kde toto všechno nedostanete.

24.4.2017 v 13:53 | Karma: 13,82 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Jsou (mladí) lidé v Česku jiní?

Před lety jsem v autě poslouchal radio BBC. Reportér v Paříži popisoval situaci, kdy vláda zvyšovala věk odchodu do důchodu, Francouzi vyšli do ulic. Ve školách byly tou dobou prázdniny. Studenti se masivně připojili k protestům.

17.3.2016 v 2:00 | Karma: 16,69 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Obrana politika. Pracoval jste někdy?

Není to zdaleka poprvé, kdy jsem zaznamenal otázku na politika, která zněla ve smyslu: "A pracoval jste někdy?" Podobné otázky většinou nemají za cíl něco o člověku zjistit. Pokládány jsou většinou těm, kdo mají dlouhou politickou kariéru. Mají ukázat, že politik nepracuje. Ale copak politika není práce? Samozřejmě, že ano.

5.2.2015 v 1:00 | Karma: 12,14 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Prague pride a ochrana dětí

Předloni jsem na průvodu byl, dokonce jsem šel dost vepředu, loni nebyl. Ač sám heterosexuál letos asi zase vyrazím. Akce má smysl. Pokusím se vysvětlit, v čem hlavní smysl vidím a proč ji podporuji.

28.7.2014 v 23:59 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Jste pryč, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2078x
Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Seznam rubrik