Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zastavme outsourcing státu !

Co je to vlastně outsourcing? Jedná se o druh dělby práce, při které jedna firma přidělí některé své podpůrné a vedlejší činnosti jiné firmě, která je v dané oblasti specializovaná. Ideálním příkladem je, když si několik menších firem najde jednu účetní společnost, která vede všem firmám účetnictví. Outsourcing může být velmi efektivní  a může se dobře vyplatit.

Před rokem 1989 v Československu prakticky neexistoval soukromý sektor a vše bylo v majetku státu. My Češi jsme totiž známí tím, že když se pro něco "nadchneme", jsme v tom papežtější  než papež. Pokud řekneme, že se nebude svobodně podnikat, tak nebude nikdo. Pokud nám EU něco doporučí, vezmeme to jako normu. Podívejte se, jak vypadají toalety v Řecku, zatímco u nás jsou téměř všude bezdotykové baterie. Když se rozhodneme pro restituce, tak musí být pořádné. To můžeme sledovat na nedávno schválených církevních restitucích. Když privatizace, tak všechno a bez výjimky.

Stejným způsobem, jakým jsem popsal  výše, nyní přistupujeme k outsourcingu. Začali jsme třeba v České televizi. Shora přišel příkaz, že se musí uspořit v mzdových nákladech. Vedení tedy rozvázalo pracovní poměry s mnoha zaměstnanci, aby následně mohlo ty samé a ještě další navíc najmout. Nyní už ovšem jako podnikatele, firmy a nikoliv zaměstnance. Vyplatilo se to? To ať posoudí jiní, na mzdách se ale rozhodně ušetřilo.

V této době jsme totiž dosáhli na samotný kraj, kdy už není doslova co prodat. Zbývá jen stále se ztenčující veřejný sektor v oblastech: zdravotnictví, školství, penzí a bezpečnosti. Přestože platíme na evropské poměry vysoké daně a na všechny tyto služby bychom měli mít nárok, neustále nám někdo tvrdí, že tomu tak není.

 Ve zdravotnictví stále stoupá spoluúčast a vymýšlí se možnosti, jak lidi ještě více zdanit. Začalo to poplatky, přes další poplatky za specialistu až k rozdělení péče na tu pro bohaté a pro chudé.

Ve školství se stále mluví o zavádění školného, aniž by se někdo zamyslel, proč nejlepších výsledků ve srovnání studentů dosahuje Finsko, kde je studium zdarma. Ve státech, které jsou kolem nás, navíc dochází k jeho rušení. V Německu je již jen ve 3 spolkových zemích, v Rakousku se ruší zcela.

Reforma penzí plánuje vyvedení peněz z průběžného systému, jenž byl až dodnes chráněn svou podstatou před rozkradením, na kapitálové trhy. Žádná reforma ovšem není zadarmo. Každý občan, který se rozhodne připojit k novému pilíři, už z něj nikdy nevystoupí. Celý svůj produktivní věk bude daněn o další 2% své čisté mzdy, která půjdou taky na kapitálový výlet do světa s nadějí, že se jednou vrátí bohatší a větší. Nebudu popisovat problémy této reformy v jiných státech. My to uděláme lépe. Jako všechno. Tak uvidíme.

Bezpečnostní a záchranné sbory jen tak prodat nelze. Co tedy teď s nimi? Můžeme je postupně nahrazovat a provádět outsourcing. Jak to funguje? Jednoduše. Policie přijme mladého člověka, umožní mu růst, výcvik, výuka cizích jazyků, vloží do něj nemalé prostředky. Poté někdo rozhodne a zmíněný útvar se zruší. Soukromá firma najme tohoto člověka, dá mu odpovídající plat a na policii už zasílá jen faktury. Nemusím Vám říkat, co bylo  ekonomicky výhodnější.

Nyní představila vláda smělý program úspor. Odejít bude muset 24 000 zaměstnanců z oblasti školství (z toho 17 000 učitelů) a 3500 policistů. Počet policistů stále klesá a k prosazování těchto kroků jeden ministr za druhým používají (s)prostá srovnání se zahraničím. Pokud by chtěl někdo skutečně objektivně srovnávat, musel by spočítat všechny policisty (v zahraničí jsou složky zařazeny také pod ministerstvem obrany nebo spravedlnosti), srovnávat úroveň kriminality a zejména sledovat, co má která složka na starosti. Srovnávat pouze počty na MV může jen demagog.

Propouštění tak ohromného počtu státních zaměstnanců v oblastech bezpečnosti a školství je jen prostý outsourcing. Máme zde mnoho bezpečnostních agentur a firem, které poskytují soukromé vzdělání. A ty lační po své kořisti.

Pochopím, když někdo nebude souhlasit s mými názory. Politika je o střetu názorů a já se tomu nebráním. Na jednom bychom se měli ale shodnout všichni. Platíme daně, abychom za ně měli určitou úroveň bezpečnosti, zdravotnictví, školství, infrastruktury, ochrany v zahraničí nebo zajištění na stáří. O výši jednotlivých daní se můžeme dohadovat, o nabídce a hloubce poskytovaných služeb také. Musíme se ovšem ale shodnout na tom, že není přeci možné platit stále více, stále vyšší daně, stále vyšší poplatky a dostávat za to kvalitativně horší služby ve stále menším množství. To se ale právě děje! Co si pak mám myslet o člověku, který toto připouští, mne si ruce a říká, že je  "odpovědný" ? Zastavme outsourcing státu!

 

 

Autor: Jan Novak | pondělí 23.7.2012 20:24 | karma článku: 33,65 | přečteno: 2140x
  • Další články autora

Jan Novak

O politickém projevu. Chybí nám kvalita?

Churchill si připravoval celé dny na projev, který posléze použil jednou před svými kolegy v Dolní sněmovně. Jindy si zkoušel jednotlivé pasáže na lidech ve svém okolí a zkoumal jejich reakce.

7.5.2018 v 14:30 | Karma: 11,78 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Nenávist je největším zlem dneška

Žijeme ve světě, který není jednoduchý a lidé nemají stejné šance. Je třeba za ně bojovat! Je rozdíl narodit se do rodiny, která vás posunuje, motivuje, kde vás mají rádi. A do rodiny, kde toto všechno nedostanete.

24.4.2017 v 13:53 | Karma: 13,82 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Jsou (mladí) lidé v Česku jiní?

Před lety jsem v autě poslouchal radio BBC. Reportér v Paříži popisoval situaci, kdy vláda zvyšovala věk odchodu do důchodu, Francouzi vyšli do ulic. Ve školách byly tou dobou prázdniny. Studenti se masivně připojili k protestům.

17.3.2016 v 2:00 | Karma: 16,69 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Obrana politika. Pracoval jste někdy?

Není to zdaleka poprvé, kdy jsem zaznamenal otázku na politika, která zněla ve smyslu: "A pracoval jste někdy?" Podobné otázky většinou nemají za cíl něco o člověku zjistit. Pokládány jsou většinou těm, kdo mají dlouhou politickou kariéru. Mají ukázat, že politik nepracuje. Ale copak politika není práce? Samozřejmě, že ano.

5.2.2015 v 1:00 | Karma: 12,14 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Prague pride a ochrana dětí

Předloni jsem na průvodu byl, dokonce jsem šel dost vepředu, loni nebyl. Ač sám heterosexuál letos asi zase vyrazím. Akce má smysl. Pokusím se vysvětlit, v čem hlavní smysl vidím a proč ji podporuji.

28.7.2014 v 23:59 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2078x
Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Seznam rubrik