Drsná kampaň ČSSD? Někdy je to potřeba.

11. 08. 2012 15:38:05
Sociální demokracie spustila svou kampaň, ve které se staví ostře proti zvyšování DPH, nižší valorizaci důchodů a návrhu zákona o vyrovnání s církvemi. Kampaň vyvolala velmi silnou společenskou odezvu. Každý nyní cítí potřebu vyjádřit se. Někteří souhlasí, jiní kritizují. Arcibiskup Duka se v rámci snahy - prosadit si své - uchýlil k velmi nevkusnému vyjádření o nacistické nebo komunistické propagandě. Vzhledem k historii naší nejstarší demokratické strany to byla velká urážka všech straníků, kteří padli v nacistickém odboji a kteří bojovali za demokracii proti komunistické totalitě.

Abychom ale celou kampaň pochopili, musíme se podívat na začátek. Od chvíle, kdy se toto téma a dohoda vládních stran s církvemi objevilo na veřejnosti, zástupci některých občanských sdružení a představitelé ČSSD návrh kritizují. Navrhují jednání nebo diskuze, ale jsou odmítáni.

Přeci v každé civilizované zemi, když se chystá tak ohromný přesun majetku a finančních prostředků, musí být zahájena celospolečenská veřejná diskuze. Z této diskuze musí být vypracován závěr a dohoda politických stran. Není možné, aby dosažení většiny v Poslanecké sněmovně znamenalo, že si mohou dělat strany naprosto, co chtějí. To musí každý soudný politik pochopit i s výhledem na to, že ani on nemusí být vždy součástí většiny.

Církve se zde dohodly s vládní většinou a všichni nahlas komentovali, jak byla dohoda úspěšně uzavřena. K jednání nebyl pozván ani jeden zástupce stran ČSSD nebo KSČM, které následně dohodu kritizovaly. Církevní restituce nezajímaly ani média. Občas se objevil nějaký článek, ale výtky občanských aktivistů nebo politických představitelů opozice byly zcela ignorovány. Do televize se dostala odpůrkyně Lenka Procházková teprve tehdy, když podala trestní oznámení na premiéra vlády. Teprve tehdy získala ČT pocit, že je zajímavé o tak ohromném transferu mluvit.

Zákon prošel. Sociální demokraté navrhovali pozměňovací návrhy, ale vše bylo zamítnuto a zákon byl Poslaneckou sněmovnou přijat přesně tak, jak byl navržen. A co teď? Nyní už ho čeká jen pravděpodobné odmítnutí Senátem, nové hlasování v Poslanecké sněmovně a podpis prezidenta. A právě v této době přišla sociální demokracie se svou provokativní kampaní.

A média se probudila. Najednou církevní restituce všechny zajímají. Kritizuje se ČSSD za agresivitu, všichni debatují o nutnosti diskuze. Moderátor Borek se ve studiu ČT ptá, zda je důležité věnovat tématu církevních restitucí takovou pozornost, vždyť jde jen o 135 miliard. Miloš Zeman dokonce i v této fázi těsně před přijetím mluví o referendu (nyní? Trošku pozdě Miloši). Každý, kdo může, vyjadřuje se. Konečně se mluví o tom, zda skutečně není částka předražená, zda zákonem neohrožujeme dekrety vydané prezidentem Benešem, zda si Česká republika nezahrává s žalobami k Evropskému soudu za zvýhodnění jednoho restituenta před jinými, zda není špatně, že nejsou majetky ani pozemky přesně vyměřeny, zda vůbec církve své majetky vlastnily, zda je vyvlastnil už Josef II. v 18. století nebo to byl TGM po roce 1918 či komunisté nebo zda nejde jen o další „megatunel“, který budeme splácet my všichni – občané České republiky. Konečně se diskutuje!

ČSSD je kritizována za populismus a za využívání tématu k předvolebnímu boji. Já jsem přesvědčen, že politika není jen o hlasech a milionech za ně. Sociální demokracie je nejstarší aktivní stranou v zemi, má jednoznačně nejsilnější podporu voličů a také má svou historickou odpovědnost za tuto zemi. Má odpovědnost i ke svým voličům. Pokud s něčím jako politik nesouhlasím a vidím v tom skrytou hrozbu, musím udělat vše pro to, aby byla taková věc důkladně rozebrána a zvážena. V případě, že strana vytrvale kritizuje návrh, ale nikoho to nezajímá, je zkrátka potřeba udělat z okrajového tématu téma, jež zasáhne celou společnost jiným způsobem. Ano, i třeba ostrou kampaní.

Autor: Jan Novak | sobota 11.8.2012 15:38 | karma článku: 31.22 | přečteno: 1842x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 14.30 | Přečteno: 136 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 14.27 | Přečteno: 349 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 373 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 246 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 666 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2078

Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...