Mediální svět odstřihnutý od reality

1. 06. 2013 14:43:03
V minulém týdnu jsem se pustil do zajímavého rozhovoru s člověkem, který na rozdíl ode mě poznal období před rokem 1989 jako dospělý člověk. Mluvili jsme o současném tisku, televizi zkrátka mediálním světě. Společně jsme našli jednu velmi smutnou paralelu. Tak jako tehdy i dnes popisují novináři v tisku nebo reportéři v televizi život takový, jaký ve skutečnosti není. Mnoho lidí to cítí a podle toho tak i na svět médií reagují.

Dříve ukazovaly televizní pořady i novinové články, jaký by život v tehdejším Československu měl být. Realita byla však odlišná. Dnes dochází k tomu, že lidé přecházejí od seriózního tisku k bulvárním médiím typu Blesk, Parlamentní listy apod. Ne proto, že by snad byli všichni tak povrchní. Mají pocit, že tam jim ještě říkají pravdu, aspoň někdy. Upozorní na jejich problémy, spočítají rozdíl v nákupech u nás a v zahraničí nebo se nebojí napsat, že důchodová reforma z pera současné vlády je paskvil, který nikomu nic nepřinese. Snad kromě finančních skupin.

I v dnešní době jsou média plná zpráv, které lidi vůbec nezajímají. Pokud žijete v sousedství lidí, kde několik Vašich známých ztratí práci, soused bojuje s exekucí, druhý soused přijde o dávky na postižené dítě, jsou Vám kauzy typu Putna, ÚSTR nebo jmenování velvyslanců s prominutím úplně ukradené. Lidé chtějí vědět, jestli pro ně bude práce, zda umístí dítě do školky nebo zda najdou pečovatelský dům pro své rodiče.

Rychlostí doby, centralizováním mediálních center není již čas jezdit do regionů a snažit se lidem důkladněji porozumět, zeptat se na jejich problémy. Odtržení od reality narůstá. Novináři jsou soustředění do velkých měst s nadstandarními službami i nadstandardními platy. Pokud se v takovém městě koná demonstrace, stávka, občas se dokonce neubrání veřejnému posměchu. Málo jsou vidět články, kde by se většího počtu účastníků ptali, proč tam jsou, co jim na současném systému vadí. Málo se snaží pochopit, kde se bere zloba lidí.

Nejlepším příkladem odtržení od reality byla přímá volba prezidenta ČR. Každý, kdo mě zná, ví, že jsem podporoval a volil Jiřího Dienstbiera. I dnes jsem přesvědčen, že lepší volba mezi kandidáty nebyla. Nicméně zejména druhé kolo ukázalo něco, co bychom neměli ignorovat. Lidé odpustí lhaní, neférovou kampaň, nehezkou rétoriku u někoho, kdo vypadá, že chce hájit jejich zájmy. I přes obrovskou, pozitivní a nápaditou kampaň Karla Schwarzenberga, jež byla navíc podepřena podporou řady herců, zpěváků, podnikatelů, lékařů či vědců, nedokázali voliči dát hlas někomu, kdo dopustil jako předseda strany TOP09 jmenování Drábka ministrem práce a sociálních věcí, Kalouska ministrem financí nebo Hanákovou ministryní kultury. I přes obrovskou mediální podporu, prohrál s člověkem, jenž u voličů vzbudil pocit, že je jeden z nich. Možná není, ale na rozdíl od "Karla" vzbudil!


Pokud Vás zajímají mé názory, přidejte s k mé stránce na Facebooku:
www.facebook.com/jan.novak.idcz

Autor: Jan Novak | sobota 1.6.2013 14:43 | karma článku: 23.70 | přečteno: 1053x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.56 | Přečteno: 274 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 474 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.19 | Přečteno: 114 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2078

Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...