Jan Novak

Karolina Peake - morální autorita?

23. 06. 2013 16:08:12
Protikorupční bojovnice Karolina Peake osobně spolu s Lenkou Andrýsovou sepsala kodex pro poslance strany Věci veřejné, ve kterém obě dámy zakazovaly přeběhlictví k jiné straně. V takovém případě by se dle kodexu měl poslanec vzdát mandátu. Krátce po jeho sepsání obě dokonce novou stranu založily. Dnes se po odvysílání pořadu Otázky Václava Moravce pustila do Jiřího Dienstbiera. A to mě namíchlo.

Karolina Peake totiž pro server novinky.cz uvedla toto: "Senátor Jiří Dienstbier se pokusil zahrát si v Otázkách Václava Moravce roli morálního arbitra. Od člena středočeské organizace ČSSD a někdejšího politického spojence Davida Ratha vskutku úsměvný výkon. Mimochodem, určitě si všichni pamatují, že zvolen byl jen díky podpoře komunistů, o kterou je písemně požádal."

Člověk by skoro nevěřil, kolik nesmyslů, polopravd a překroucených faktů lze udělat v jednom vyjádření. Já jsem napočítal tři, nicméně nevylučuji, že někdo jich najde ještě více.

První nesmysl: Senátor Jiří Dienstbier - člen středočeské organizace ČSSD

Jiří Dienstbier je pražským členem sociální demokracie na Praze 2. Vím to, protože se s ním osobně potkávám na schůzích naší organizace. Proto také vedl jako lídr pražskou kandidátku do komunálních voleb a donedávna ještě působil jako zastupitel hlavního města.

Druhý nesmysl: Někdejší spojenec Jiřího Dienstbiera je David Rath

Oba pány spojovala podpora Bohuslava Sobotky ve volbě předsedy sociální demokracie po odchodu Jiřího Paroubka. David Rath jako první vyslovil v médiích, že by Jiří Dienstbier měl kandidovat na prezidenta republiky. No tím spojenectví vlastně končí.

Třetí nesmysl: Jiří Dienstbier požádal písemně o podporu komunisty a jen díky tomu byl zvolen

Jiří Dienstbier požádal všechny neúspěšné kandidáty o podporu před druhým kolem, které poté drtivě vyhrál. Ale co si pamatuji, udělal to osobně. Je logické, že požádal i kandidáta komunistické strany a to ze dvou důvodů. Lidé podporující levicového kandidáta v prvním kole, budou pravděpodobně podporovat levicového kandidáta i v kole druhém. Pokud chci navíc dostat od někoho hlasy a zároveň si o ně nechci říct, musím být zákonitě považován za pokrytce. A to Jiří Dienstbier není, u Karoliny Peake si jistý nejsem.

Rád bych tímto blogem upozornil paní Peake, že pokud chce kázat něco o morálce, měla by si laskavě zamést před vlastním prahem. A pokud tak neučiní a přesto bude dále kázat, doporučil bych si ověřit zdroje, nevykládat "blbosti" a nepřekrucovat fakta. Ušetří si tak spoustu starostí s tím, že na ni budou lidé reagovat s despektem a že ji nebudou považovat za morální autoritu, za kterou se očividně považuje ona sama.

Autor: Jan Novak | karma: 34.79 | přečteno: 1831 ×
Poslední články autora