Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohádka o politické přehradě

Byla jednou jedna vesnice Demokratice. Ležela u obrovské přehrady. Ve vesnici žili velmi aktivní a rozumní lidé. Uvědomovali si, že demokracie je ohromně důležitá a chtěli se aktivně podílet na všem, co se ve vesnici děje. Proto měli pro každou důležitou pozici v obci své volby. Nejdůležitější zde ovšem nebyl ani starosta, ani policejní ředitel. Nebyl to ani ředitel školy, ani ředitel pracovního úřadu. Nejvyšším a nejdůležitějším byl pro ně správce přehrady. Člověk, který se staral o přísun pitné vody i ochranu před povodní. Byl volen vždy na 4 měsíce.

Správcem byl zvolen Bohuslav. Za jeho správcování se přehrada změnila k nepoznání. Vesnice prosperovala, měla vody dostatek a Bohuslav opravil vše, co mu a celé vsi jeden z předchozích správců Václav způsobil. Velkou část z Václavových škod opravil už Miloš, což byl správce mezi Václavem a Bohuslavem. Avšak stále mnoho zbývalo. Bohuslav opravil přehradu, aby nikde neprosakovala. Dokonce i skryté a před občany schované problémy musel vyřešit. Na jejich opravu si ovšem musel půjčit peníze. To se občanům nelíbilo. Nedávali vinu Václavovi, jenž před nimi vše schovával, ale Bohuslavovi, který problém vyřešil. Spustil i mnoho nadějných projektů. Jeden z nich je pro náš příběh zásadním. Bohuslav z přesvědčení, že je v přehradě mnoho vody a že by mohla časem ohrožovat celou ves, nechal vodu odtékat.

Dalším správcem byl zvolen Miroslav. A to dokonce na dvě období po sobě. V prvním sice hlasování dopadlo nerozhodně a chvíli to vypadalo, že Bohuslav bude ve funkci pokračovat. Starosta obce Miloš ovšem dokázal přesvědčit dva hlasující  Melčáka a Pohanku, aby nakonec podpořili právě Miroslava. Za jeho vlády se plno nadějných projektů zrušilo, vesnice se ztrapnila při své vlastní prezentaci na zasedání Svazu vesnic. Místo, aby se ukázala v nejlepším světle, utahovala si nemístně z jiných obcí. Miroslav jim to zkrátka chtěl osladit. Už tehdy upozorňoval Bohuslav, že by Miroslav měl zastavit tok vody do vsi, protože ji začíná ohrožovat.

Mezitím přišly další volby. Vyhrál je Bohuslav. Miroslav se ovšem spojil s Petrem a Radkem. Začalo jeho druhé období. Mirek se nevěnoval jen přehradě. Mluvil do sociálního zajištění občanů, zvyšoval daně, spoluúčast občanů na zdravotnictví, kryl skandály svých kamarádů. Vždy když pohár přetekl, běžel se schovat za oblíbeného dědečka Karla. Celé období Bohuslav upozorňoval, že je třeba zastavit odtok z přehrady. Voda stoupala a výše hladiny ohrožovala celé rodiny. Mirek varování nedbal. Vody přibývalo, z přehrady se valilo do vsi stále více vody. Rodiny musely platit velké peníze na opravy domů, některé o své domy i přišly. Skončilo druhé období Miroslava. Lidé jsou naštvaní.

Nyní se v Demokraticích konají nové volby. Proti sobě jdou opět Bohuslav a Miroslav. Kampaně vrcholí. Občané rozhodují, zda bude příštím správcem Bohuslav nebo Miroslav s podporou Andreje, Mirky, Pavla a Tomia. První správce Bohuslav tvrdí, že svůj projekt spustil v dobré víře v době, kdy k tomu byly vhodné podmínky. Za jeho správcování vše fungovalo, voda nikoho neohrožovala. Jakmile vše fungovat přestalo, lidé přicházeli o domy, peníze, tak hlasitě nabádal Miroslava, aby zasáhnul. Ten jeho varování nedbal. Místo toho nyní Miroslav vykřikuje, že za vše může Bohuslav, protože projekt začal. Jak pohádka dopadne? To už záleží jen na Vás.

Zvolíme správcem toho, kdo v dobré víře něco zavedl a žádal zrušení, když se podmínky změnily? Snažil se o úpravy, ale neměl pro ně dostatek síly? Nebo si zvolíme toho, kdo se zbaběle schová za dědečka Karla a svou nečinnost bude jen svádět na ostatní? Nejde o přehradu, jde o stát. Nejde o vodu, jde o exekuce nebo podporu obnovitelných zdrojů. Vy rozhodnete.

Autor: Jan Novak | sobota 28.9.2013 11:33 | karma článku: 8,91 | přečteno: 294x
  • Další články autora

Jan Novak

O politickém projevu. Chybí nám kvalita?

Churchill si připravoval celé dny na projev, který posléze použil jednou před svými kolegy v Dolní sněmovně. Jindy si zkoušel jednotlivé pasáže na lidech ve svém okolí a zkoumal jejich reakce.

7.5.2018 v 14:30 | Karma: 11,78 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Nenávist je největším zlem dneška

Žijeme ve světě, který není jednoduchý a lidé nemají stejné šance. Je třeba za ně bojovat! Je rozdíl narodit se do rodiny, která vás posunuje, motivuje, kde vás mají rádi. A do rodiny, kde toto všechno nedostanete.

24.4.2017 v 13:53 | Karma: 13,82 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Jsou (mladí) lidé v Česku jiní?

Před lety jsem v autě poslouchal radio BBC. Reportér v Paříži popisoval situaci, kdy vláda zvyšovala věk odchodu do důchodu, Francouzi vyšli do ulic. Ve školách byly tou dobou prázdniny. Studenti se masivně připojili k protestům.

17.3.2016 v 2:00 | Karma: 16,69 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Obrana politika. Pracoval jste někdy?

Není to zdaleka poprvé, kdy jsem zaznamenal otázku na politika, která zněla ve smyslu: "A pracoval jste někdy?" Podobné otázky většinou nemají za cíl něco o člověku zjistit. Pokládány jsou většinou těm, kdo mají dlouhou politickou kariéru. Mají ukázat, že politik nepracuje. Ale copak politika není práce? Samozřejmě, že ano.

5.2.2015 v 1:00 | Karma: 12,14 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Prague pride a ochrana dětí

Předloni jsem na průvodu byl, dokonce jsem šel dost vepředu, loni nebyl. Ač sám heterosexuál letos asi zase vyrazím. Akce má smysl. Pokusím se vysvětlit, v čem hlavní smysl vidím a proč ji podporuji.

28.7.2014 v 23:59 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2078x
Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Seznam rubrik