Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MT

Nikki01

24. 7. 2012 10:45
Honzo

... problém je v tom, že outsorcing státu máme zakotven přímo v Ústavě. Co jiného než demontáž státu byl vznik vyšších územněsprávných celků?

0 0
možnosti
LH

Lady Humussprey

24. 7. 2012 0:51
Kalousku trhej a nešetři je

Malá ukázka tunýlek-outsourcingu.Středně velká okresní nemocnice, která vlastní asi 40 invalidních vozíků, pro potřeby pacientů, ale i návštěv, kteří si ho půjčí a své nemocné provezou parkem. Ono to má dvě a někdy i 4 kola a ty se musí občas dofouknout. Kdyby nemocnice zaměstnávala nějakého důchodce, jako udržbáře, vzal by pumpičku a kola občas dofouknl. Od čeho však máme ten outsourcing? Nemocnice podepíše smlouvu s "odbornou firmou". Ta si za půl milionu vezme dodávku na leasing, pronajme prostory a věci se ujme. U vozíku je splasklá pneu. Firma přijede a vozík odveze. Účet. Odvoz vozíku, demontáž kol, vyčistění, oprava a kontrola duší, promazání ložisek, zpětná montáž a odvoz zpět. Suma 3.000.- Kč. To celé 1x měsíčně u 40 vozíků. Za rok 1.440.000.- kaček. V provozu nemocnice prkotina, ale jiná firma udržuje park, jiná vaří, jiná pere, dokonce jedna má smlouvu na výzdobu pokojů. Jen odečteme 30% pro management špitálu.

2 1
možnosti
ZK

SID09

24. 7. 2012 8:43
Re: Kalousku trhej a nešetři je

Váš příklad je správný. Bohužel ve školství i policii máme těžký nadstav zaměstnanců.

Mladí učitelé nemohou najít práci, protože školy mají málo dětí a hodně učitelů.

Počet policistů se za Langra a Grosse tak rozrostl, že se stal obrovskou přítěží rozpočtu. Máme cca dvojnásob policistů, než tomu bylo za první republiky. Většina z nich je uložena v teple kanceláří v krajských městech a Praze. Tam je tolik policistů, že jim ani nezbývají lidi na malá města a obce. Říká se, že 500 ob. na / 1 policistu. To znamená, že skoro na každé vesnici by měl být aspoň jeden. Měl, ale není !!! Nově zřízená krajská pracoviště dokáží pouze předstírat práci. Dokud ta hnízda zašíváků, kteří dělají naprosto zbytečné věcim nikdo nerozežene, bude pořád málo lidí v terénu a bude vysoká kriminalita. !!!!

1 0
možnosti
JAP

Culeto

23. 7. 2012 23:40
Je zvláštní, že čkoliv nesouhlasím

s některými z Vašich argumentů, tak na závěru bych se s Vámi shodl. Jde o to, že to co se snažíte popsat je více než outsorcing spíše schwarzsystém. Těžko asi najdeme v okolí příklad outsorcingu, kdy je jeho výsledkem zvýšení nákladů. Sic těžko určím,co jsou splátky na tu minulou rozpočtovou nezodpovědnost  (viz daňová asignace a zvýšení DPH v souvislosti z důchodovou reformou). Ale myslím si, že jsme spíše méně svědky plíživé privatizace státu. Možná, že to zní naivně, ale já se nemohu zbavit dojmu, že to tak skutečně je. Můj argument je prostý: pravomoce státu dané zákony se nezmešují, zmešuje se jen očekávaná účast státu ( vzdělání, zdravotní péče, důchodový a sociální systém). To celé je zahaleno do quasi dobročiné myšlenky zodpovědnosti ( kdo z nás by o sobě veřejně řekl, že je nezodpovědný?) . A další argument pokud si mám na  část důchodů  našetřit sám, proč mi stát zároveň určuje jak, proč určuje že to bude 9 a ne 10 firem ?

0 0
možnosti
JAP

Culeto

23. 7. 2012 23:45
Re: Je zvláštní, že čkoliv nesouhlasím

Nevím proč máme státní pivovar, nevím proč máme vlastní aerolinie etc... , proč máme energetického giganta, ale už ne koncepci energetiky alespoň na dalších 20let. Tedy já to vím, alespoň si to myslím, peníze znamenají moc a moc našich politiků se odvíjí skrz přerozdělování státních peněz, proto máme Budvar, ČSA,ČD atd. Čile ne outsorcing ale plížívé dělení moci to je to oč tu běží.

0 0
možnosti
FM

František Matějka

23. 7. 2012 22:43
Jinak:

Zastavme stát, zmenšeme jeho roli, uberme jeho sílu nad lidmi... a zbytek služeb samozřejmě raději outsourcujme. ;-)

3 1
možnosti
JN

sin34

23. 7. 2012 22:51
Re: Jinak:

To, že se mnou nesouhlasíte vy, mi lichotí :)

2 1
možnosti
N

NTPT_POTRETI_ZAKAZANY

23. 7. 2012 22:38
viz kettenmakret a keťasení

Rv

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

23. 7. 2012 22:21
Outsourcing nebo ne - to není podstatné

Podstatné je, jak zajistit efektivitu hospodaření státu s vybranými daněmi. Stát má tendenci být neefektivní, bez ohledu na zvolený způsob hospodaření. Příklad neefektivního zaměstnávání lidí státem jsme viděli v Řecku - vysoké platy, absurdní odstupné, přezaměstnanost. Najímání externích firem na vykonání prací pro stát zas hrozí u nás dobře známými úplatky při přidělování zakázek a nadhodnocováním prací.

-

Důležité jsou kontrolní mechanismy, které popsaným nešvarům mají zabránit. Bohužel, některé přístupy k hospodaření se státními financemi jsou hůře kontrolovatelné a regulovatelné. Typickým příkladem jsou dotace.

-

Speciální případ z článku je penzijní systém. Je potřeba vědět, že udržení průběžného systému by si vyžádalo jedno nebo více z těchto opatření: extrémní posunutí důchodového věku, nepříjemné snížení penzí a nebo zvýšení odvodů na sociální pojištění. Neříkám, že nový systém je dobrý, jen chci upozornit, že něco se s důchodovým systémem udělat muselo. Už dávno.

1 1
možnosti
JN

sin34

23. 7. 2012 22:31
Re: Outsourcing nebo ne - to není podstatné

Za padesát let by měl být poměr podle demografického vývoje, který nepočíta s imigranty (a ti budou přicházet) na 1,6 pracujícího na 1 důchodce. Nyní dáváme na důchody 8% HDP, Polsko 15%. Podle toho, jak to půjde dále, bychom zkrátka mohli dopadnout v roce 2050 jako Polsko nyní :)

1 1
možnosti
MP

Martin Procházka

23. 7. 2012 22:10
Zastavme outsourcing státu, ne koho, čeho, ale komu, čemu!

Souhlasím v tom, že s tím outsourcingem jsme to poněkud přešvihli, ale to, když jsme outsourcovali odpovědnost za naše zdraví, vzdělání, životní úroveň a bezpečnost na stát. Mnoho z těch činností by bylo vhodné vrátit zpět do moci osobní odpovědnosti!RvRvRv

2 1
možnosti
K

kaktusak

23. 7. 2012 22:12
Re: Zastavme outsourcing státu, ne koho, čeho, ale komu, čemu!

Všechno bylo a je v moci osobní odpovědnosti.

0 0
možnosti
D

dieuetdroit

23. 7. 2012 22:06
sorry

pracuju v tom a rozhodne to neni tak, ze si male spolecnosti najmou jinou spolecnost....treba klasicky na ucetnictvi. Nebo mozna znam jen ten "velky outsourcing". Je to regulerni odrbavarna klientu, ktere to stoji temer stejne, jako by je stali vlastni zamestnanci. Jenze ironii je, ze v dnesni dobe za to muzeme byt radi, ve sluzbach pracuje vetsina lidi a v tehle oblasti se jich uplatni docela dost. A nemusite nic zvlast umet. Ovsem, pokud hodlate splhat po firemnim zebricku, pocita se s workholismem a automatickou loajalitou vuci firemni kulture a jejim celnim predstavitelum

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

23. 7. 2012 21:38
out sourcing

je především další zlodějna. Pokud práci zastávají zaměstnanci, ten, který je platí si z jejich výplaty sotva něco utrhne pro sebe. Když tu práci poskytnu jako možnost výdělku soukromé firmě, podmíním ji výpalným a přilepším si. Proto se u městských úřadů zrušily technické služba a stavební čety aby se práce zadávaly firmám a starostové si přilepšili.

4 1
možnosti
JN

sin34

23. 7. 2012 21:48
Re: out sourcing

Bohužel máte pravdu. I ČD si bude nechávat uklízet nádraží viz tendr za 700 milionů ročně.

1 1
možnosti
H

habit-.!..

23. 7. 2012 21:07
... myslím že s tou EU jste to celkem trefil...

... my bereme bruselské normy příliš vážně, a to se nemá - ty jsou přece na to, aby na ně jedna strana kašlala, a druhá aby na ni měla bič, když nebude poslouchat...

... to je ostatně základní princip socialismu - spousta norem a zákonů, které se nedodržují a vrchnost nad tím přivírá oko, a použije je jen když někdo zlobí...

... jinak většinou demagogie, např. - opravdu má Finsko ve školství nejlepší výsledky? ... a podle jakých kritérií?

Rv

0 0
možnosti
PK

repanak

23. 7. 2012 21:15
Re: ... myslím že s tou EU jste to celkem trefil...

Finsko, i když má těžké podmínky a vlajková loď Nokia nejede, má výborné výsledky - svědčí o tom i jejich ukazatele -a to i v moderních odvětvích, nejen dřevo, papír a vodka.

0 0
možnosti
  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2078x
Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Seznam rubrik