Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Slyšel jsem, že Bůh nenávidí hřích (zlo), ale miluje lidi (hříšníky). Nenávist patří podle desatera jako hřích proti 5.přikázání: "Nezabiješ". Tridentský katechismus učí, jak bojovat proti nenávisti ve třech bodech, neboli jaké jsou důvody potlačování nenávisti?

1) Kdo nám ublížil, není nejpřednější příčina, ale cokoli trpíme, od Pána Boha pochází. Když král David prchal před svým synem, kdosi se mu posmíval a zlořečil mu. David toho člověka ochránil před svými druhy slovy:"Nezabíjejte ho a nechte ho mluvit, kdyby mu to Bůh nedovolil, tak by tak nekonal". "Nikdo nemůže být uražen než sám od sebe: Přece nejvíc ubližují lidé sami sobě, když ducha bezbožně poskvrňují nenávistí, pomstychtivostí, závistí (sv.Jan Zlatoústý).

2) Máme odpustit - i nám bude odpuštěno (modlitba Otče náš). Bůh dává slůnce i sesílá déšť spravedlivým i nespravedlivým.

3) Z nenávisti vznikají člověku mnohé škody - je to těžký hřích. Dnem i nocí nám zůstává zlá mysl, jako rána v níž zůstává šíp. Nenávist je ďáblův hřích - on byl vrahem od počátku. Ježíš se při smrti modlí: Otče odpusť jim, oni nevědí co činí.

0 0
možnosti
Foto

Myslím, že nenávist je produktem nespravedlnosti. Tu bychom měli vymýtit především.

2 0
možnosti
AK

Možná by bylo dobré upozornit autora, že jeho blog může být chápán jako projev nenávisti k nenávistníkům...

1 0
možnosti
JP

Já si zase myslím, že největším zlem je tolerance špatnosti. Každý si myslí, že může druhého napálit, obrat, podvést a zneužít, aniž se mu něco stane. Společnost dnes toleruje všemožné podvody, lež i zneužívání. Žádné zlo se nesmí tolerovat.

Ne tak ale s lidmi. Každý člověk si zaslouží úctu a ocenění. V první řadě moji blízcí v rodině, pak v obci a národě, také potřební. Muslimové k nám do České republiky nepatří. Jestli si myslíte, že je nenávidím, tak si to myslete, ale není to tak. Znám příběhy lidí nejen z východu, kteří jim otevřeli svůj prostor a dnes trpí utlačování nebo jsou mrtví. Nenuťte druhé do Vaší "dobročinnosti". Co víte o druhých a jejich práci pro člověka?

2 0
možnosti
JH

Já myslím, že jsem ty stejné šance taky neměl. Ve 13 mi zemřel otec, byli jsme chudí a na lyžák jsem taky nemohl. O to víc jsem se snažil, abych nějakého úspěchu dosáhl, ale nečekal jsem jej od toho vašeho socialismu, ale jen od sebe.

1 0
možnosti
Foto

Za socializmu jsme říkali, že už nikdy nebude válka. Vypukne však takový boj za mír, že nezůstane kámen na kameni.

2 0
možnosti
AK

Pokud v restauraci řeknu: "Děkuji, ne, guláš si nedám.", projevil jsem tím svoji nenávist vůči guláši? Samozřejmě že ne. Je na mně učinit rozhodnutí a já jsem ho právě učinil.

A pokud stejně klidně a bez emocí řeknu: "Ne, děkuji, ale muslimské imigranty v naší zemi nechci." (Prostě jen proto, že si myslím, že pokud se budeme k muslimům chovat stejně vstřícně jako se k nim po desítky let chovala třeba Francie, že dopadneme stejně jako Francie. Nejsem tak neskromný, abych si myslel, že Češi přijdou na něco, co zůstalo Francouzům po léta skryto.), proč tím riskuji, že budu obviněn z nenávisti vůči muslimům?

Nic proti muslimům nemám a jako turisty je rád v naší zemi uvidím.

Stejně jako nepolemizuji s tím, že máme pomáhat uprchlíkům před válkou.

Souhlasím s názorem, že nenávist je velkým zlem dneška a nelíbí se mi, že po EU se potulují statisíce lidí, o kterých nic nevíme.

Jen snad to, že nás řada z nich nenávidí, že občas někoho znásilní, okradou nebo zabijí.

7 0
možnosti
EH

Dávám karmu, i když jste to myslel jinak. Jsem proti nenávistí, kterou šíří novodobí liberálové. Nenávistí proti demokracii - demonstrace PROTI zvolenému kandidátovi, nenávistí proti vlastním občanům, nenávistí proti přírodě, protože některé věci jsou prostě instinkt.

Chtělo by to TOLERANCI. Ale ne, jak si to představují aktivisté - jedni tolerují a druzí požívají. Toleranci na obou stranách. Protože kritizujete vymezující se Le Pen a co jste udělal? VYMEZIL SE proti ní. ;-D

1 0
možnosti
SB

Víte, mně může být jedno, že Le Pen se možná na Čechy dívá skrz prsty.

Tak ať! V životě jsem jí osobně neviděl, její náhled na Čechy, a tudíž i na mou maličkost, mi může být lhostejný.

Co mi však nemůže být lhostejné, je to, že kromě ní není ve Francii žádný další politik, který by se snažil zamezit postupování islamizace.

Proto fandím jí.

Ovšem vím, že to má prohrané.

6 0
možnosti
EH

Taky se dívám v jistých aspektech na Frantíky skrz prsty. Ale respektuji jejich právo nechtít Čechy na svém území, stejné jako Britové a další.

1 0
možnosti
PB

P67e73t61r 55B97ü98r22g53e57r

24. 4. 2017 15:29

"....ohromné množství lidí každý den tvrdě pracuje, abychom integrovali příchozí, pomohli v bezdomovectví, poradili s financemi a exekucemi, zaměstnali zdravotně postižené, vzdělávali děti či zpříjemnili samotu stáří"

Jestli autor vidí na prvním místě integraci příchozích a na místě posledním pak naše seniory, nemohu s ním nikdy nalézt společnou řeč!

Možná je nenávist největším zlem dneška - to nevím, nikdy jsem vlastně největší zlo nehledal.

Tvrdím však, že tento způsob uvažování je velkým neštěstím dneška - a mimochodem, k té nenávisti i přispívá.

Pisatel článku se domnívá, že pokud komukoliv poskytneme možnost, šanci jít vzhůru, on tudy půjde. V české kotlině se to s jistou minoritou nedaří už několik set let, takže to takhle nejde.

Zatím jsem nepochopil, jak vůbec lze tvrdě pracovat na integraci příchozího, který nepracoval nikdy (natož tvrdě), nemá dokončené základní vzdělání, neumí jazyk, (a naučit se jej nechce) , má průměrné IQ nižší než 90, hostiteli pohrdá a jeho hodnotový žebříček je jiný.

Možná by neškodilo několik pozitivních a konkrétních příkladů? Jistě to nebude problém!

10 0
možnosti
  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2078x
Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Seznam rubrik