Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nabídka, kterou nelze odmítnout

Se zaujetím jsem sledoval postup při schvalování vládního "daňového balíčku". V Poslanecké sněmovně nám totiž vznikla skupina tzv. "rebelů". Kdo jsou rebelové? Jsou to poslanci ODS, kteří v jednom rozhovoru za druhým opakovaně a nutno říct, že velmi trpělivě vysvětlovali, proč je pro ně zvyšování daní naprosto nepřekonatelný problém. Odvolávali se na ideologické ukotvení Občanské demokratické strany i návrat k tradičním hodnotám. Slibovali, že balíček za žádnou cenu nepodpoří a nenechají ho projít. Nechali.

Předseda vlády Petr Nečas obávající se o svou funkci předsedy strany si vyprosil u koaličního partnera TOP09 a hrstky přeběhlíků odklad hlasování o týden. ODS čekal kongres a Nečase snaha o prodloužení svého mandátu v čele strany. Na kongresu chtěla většina partaje přesvědčit menšinu, že zvyšování DPH (nejlépe několikrát do roka) je tím nejpravicovějším krokem, jenž pomůže našim podnikatelům a ostatním občanům ke světlým zítřkům.

Nutno říct, že skupince protestujících poslanců nechyběla chuť a elán. Jeden z rebelů se dokonce postavil ve volbě Nečasovi. Ivan Fuksa získal cca 30% hlasů a sám hodnotil výsledek hlasování jako úspěch. Tluchoř, který je bývalým předsedou poslaneckého klubu ODS, přispěchal s názorem, že kongres jeho chování nezmění a on bude hlasovat proti daňovému balíčku. Aby byl příběh kompletní, je nutné říci, že na pozici prvního místopředsedy byl zvolen Martin Kuba. Současný ministr průmyslu a obchodu je vycházející hvězdou z jižních Čech, jehož doslova hutná minulost však pronásleduje v těsném závěsu jako stín.

V úterý se Martin Kuba sešel se všemi rebely, jednali a problém je pryč. Tluchoř, Šnajdr, Fuksa končí v Poslanecké sněmovně, vzdávají se svých postů a na jejich místa nastupují, noví, nezkažení (jen jeden z nich je nepravomocně odsouzen za korupci) a loajální poslanci ve velmi expresním čase. Přicházejí, slibují, hlasují. Hotovo. Balíček prošel.

Vraťme se ale ke schůzce rebelů a Martin Kuby. Co proboha přimělo tři poslance, kteří si dlouhou dobu zakládali na věrnosti programu, aby po jediném jednání vše zahodili a vzdali se svých funkcí? Kam zmizela jejich úcta k tradici a hodnotám ODS, o kterých nám zaníceně vyprávěli v předchozích týdnech? Jak se podařilo Kubovi v tak rychlém čase přesvědčit přesvědčené?

Veřejnost na sociálních sítích a paradoxně i komentátoři v ČT24 mají jasno. Možnosti jsou tři. Buď jim byly nabídnuty budoucí funkce (případně zachování stávajících) a finanční prostředky, bylo jim vyhrožováno (kompromitující fotky, dokumenty, etc.) nebo šlo o kombinaci korupční nabídky a vydírání. Sám jsem u jednání nebyl a nevím, co si o tom mám vlastně myslet. Když se ale podívám na plánované reformy jako jsou církevní restituce, penzijní reforma, zápisné na VŠ, nahrazování úřadů práce soukromými pracovními agenturami, armádní zakázky nebo IT systémy na MPSV, vím jedno. Jde o velké peníze. Opravdu velké.

Autor: Jan Novak | středa 7.11.2012 16:24 | karma článku: 32,05 | přečteno: 1574x
  • Další články autora

Jan Novak

O politickém projevu. Chybí nám kvalita?

Churchill si připravoval celé dny na projev, který posléze použil jednou před svými kolegy v Dolní sněmovně. Jindy si zkoušel jednotlivé pasáže na lidech ve svém okolí a zkoumal jejich reakce.

7.5.2018 v 14:30 | Karma: 11,78 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Nenávist je největším zlem dneška

Žijeme ve světě, který není jednoduchý a lidé nemají stejné šance. Je třeba za ně bojovat! Je rozdíl narodit se do rodiny, která vás posunuje, motivuje, kde vás mají rádi. A do rodiny, kde toto všechno nedostanete.

24.4.2017 v 13:53 | Karma: 13,82 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Jsou (mladí) lidé v Česku jiní?

Před lety jsem v autě poslouchal radio BBC. Reportér v Paříži popisoval situaci, kdy vláda zvyšovala věk odchodu do důchodu, Francouzi vyšli do ulic. Ve školách byly tou dobou prázdniny. Studenti se masivně připojili k protestům.

17.3.2016 v 2:00 | Karma: 16,69 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Obrana politika. Pracoval jste někdy?

Není to zdaleka poprvé, kdy jsem zaznamenal otázku na politika, která zněla ve smyslu: "A pracoval jste někdy?" Podobné otázky většinou nemají za cíl něco o člověku zjistit. Pokládány jsou většinou těm, kdo mají dlouhou politickou kariéru. Mají ukázat, že politik nepracuje. Ale copak politika není práce? Samozřejmě, že ano.

5.2.2015 v 1:00 | Karma: 12,14 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Prague pride a ochrana dětí

Předloni jsem na průvodu byl, dokonce jsem šel dost vepředu, loni nebyl. Ač sám heterosexuál letos asi zase vyrazím. Akce má smysl. Pokusím se vysvětlit, v čem hlavní smysl vidím a proč ji podporuji.

28.7.2014 v 23:59 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2078x
Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Seznam rubrik