Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát a jeho zodpovědnost

Stále častěji a stále ve větší míře se objevují reklamy na vstup do druhého pilíře vládní reformy penzí. Reklamy hrají na city nebo na strach z nedostatečného zabezpečení ve stáří. Apelují na vlastní odpovědnost a ukazují "neodpovědný stát". Pro své teorie zveřejňují demografické studie a varují před malým počtem narozených dětí. Prezident Asociace penzijních fondů Karel Svoboda jde ještě dál a tvrdí, že současní mladí lidé budou mít své důchody poloviční než jsou nyní. Co ale stát a jeho zodpovědnost?

Pro odpověď na takovou otázku bychom se měli ptát, proč vlastně stát potřebujeme a co stát představuje a jak ho vnímáme. Já stát vnímám jako prostředek pro boj s chudobou (chci se projet ve svém autě, aniž bych se obával, že mi ho někdo na semaforu sebere), garanta dodržování společně uznaných pravidel (zákony platí pro všechny a je to základní podmínka pro život, dopravu nebo obchod), zajišťovatele bezpečí a bezpečnosti (máme armádu, integrovaný záchranný systém, jako země jsme v NATO), poskytovatele zdravotní péče a přístupu ke vzdělání  (každý má právo na zdravotní vyšetření, svobodný přístup ke vzdělání) a regulátora trhu (základní podmínky pro fungování svobodného trhu). Jistě by se toho našlo mnohem víc, napsal jsem základní funkce, které mně jako první přišly na mysl.

Zpátky k penzím. Snad žádný demograf, který se svým oborem živí nebo ho dokonce vyučuje, nevidí demografický vývoj tak černě jako lidé, jejichž firmy prodávají finanční produkty, nebo politici, kteří reformu prosadili. V procentech HDP vydáváme na důchody méně než jiné země v EU (například Polsko, Slovinsko nebo Maďarsko). Co se zvyšující se produkcí práce? A ještě mi nikdo nevysvětlil, jak druhý pilíř přispěje k boji s demografickým vývojem. Pokud by se do druhého pilíře přidalo hodně lidí, velmi výrazně bychom oslabili současný první pilíř. Tedy bychom ze strachu z budoucího nedostatku peněz v prvním pilíři, vyvolali jeho krizi rovnou v roce 2013. To mi zrovna rozumné nepřijde.

Přesto vezměme v potaz výhružky prodavačů fondů a představme si situaci, že by v budoucnu opravdu "na důchody nebylo". Když budeme počítat s tím, že tu stále bude stát, jak si tito lidé představují, že bude společnost fungovat? Bude ještě vůbec demokracie? Představa, že se několik procent populace zajistí na důchod a zbytek bude hladovět bez příjmu? Kdykoliv se začnou ve společnosti projevovat celospolečenské problémy, občané se právem obrací na stát, aby je prostřednictvím volených zástupců řešil. Vyzývají k tomu i odborníci. Naposledy například při oznámení historicky nejvyšší nezaměstnanosti.
Bude-li někdo prodávat produkt typu investiční fondy, termínované vklady, spořící účty nebo stavební spoření s tím, aby si lidé ušetřili více prostředků na stáří, nemám proti tomu absolutně nic. Argumentace polovičních důchodů nebo absence důchodů je ovšem lichá. Pokud má být v budoucích letech stát a pokud má zůstat stát demokratickým, na důchody zkrátka být muset bude. Jakou bych měl jinak jistotu, že mé prostředky v druhém pilíři zůstanou?

Autor: Jan Novak | pondělí 11.2.2013 2:35 | karma článku: 16,18 | přečteno: 589x
  • Další články autora

Jan Novak

O politickém projevu. Chybí nám kvalita?

Churchill si připravoval celé dny na projev, který posléze použil jednou před svými kolegy v Dolní sněmovně. Jindy si zkoušel jednotlivé pasáže na lidech ve svém okolí a zkoumal jejich reakce.

7.5.2018 v 14:30 | Karma: 11,78 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Nenávist je největším zlem dneška

Žijeme ve světě, který není jednoduchý a lidé nemají stejné šance. Je třeba za ně bojovat! Je rozdíl narodit se do rodiny, která vás posunuje, motivuje, kde vás mají rádi. A do rodiny, kde toto všechno nedostanete.

24.4.2017 v 13:53 | Karma: 13,82 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Jsou (mladí) lidé v Česku jiní?

Před lety jsem v autě poslouchal radio BBC. Reportér v Paříži popisoval situaci, kdy vláda zvyšovala věk odchodu do důchodu, Francouzi vyšli do ulic. Ve školách byly tou dobou prázdniny. Studenti se masivně připojili k protestům.

17.3.2016 v 2:00 | Karma: 16,69 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Obrana politika. Pracoval jste někdy?

Není to zdaleka poprvé, kdy jsem zaznamenal otázku na politika, která zněla ve smyslu: "A pracoval jste někdy?" Podobné otázky většinou nemají za cíl něco o člověku zjistit. Pokládány jsou většinou těm, kdo mají dlouhou politickou kariéru. Mají ukázat, že politik nepracuje. Ale copak politika není práce? Samozřejmě, že ano.

5.2.2015 v 1:00 | Karma: 12,14 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Prague pride a ochrana dětí

Předloni jsem na průvodu byl, dokonce jsem šel dost vepředu, loni nebyl. Ač sám heterosexuál letos asi zase vyrazím. Akce má smysl. Pokusím se vysvětlit, v čem hlavní smysl vidím a proč ji podporuji.

28.7.2014 v 23:59 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2078x
Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Seznam rubrik