Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

Píšete: "Občanské sdružení Oranžový klub navrhlo inspiraci skandinávským modelem a podporu rodiny, kde se rozhodnou o potomka starat oba. A to tak, že s příchodem druhého partnera na rodičovskou dovolenou a návratem prvního do pracovního procesu se prodlouží celková délka rodičovské dovolené nad rámec standardní doby."

Jenomže to není pravda. V tiskové zprávě (celá je zde: http://www.cssd.cz/media/tiskove-zpravy/desatero-opatreni-kterymi-muze-cssd-pomoci-rodicum/) se nic takového nepíše. Jasne tam stojí: "Opatření č. 4: Navrhujeme uzákonit povinné dělení rodičovské dovolené mezi otce a matku. Zaměstnavatelé si musí zvyknout, že nejen žena je „nespolehlivou“ zaměstnankyní s „rizikem“ rodičovství."

Konec, tečka, nic dalšího k tomuhle tématu tam není. Až dodatečně - když jim došlo, jakou blbost to někdo vypustil do éteru - se začalo mluvit o "podpoře" místo "uzákonění povinného dělení" apod., o skandinávském modelu, o dobrovolnosti a o tom, jak vlastně netuší, kolik by to stálo :)

Říkáte: "Nikdo nikoho nutit nemůže a ani nebude." No, podle té tiskové zprávy se zdá, že by přinejmenším CHTĚL nutit. Rád bych řekl, že taková hovadina by přece nikdo uzákoněná být nemohla, ale... parlamentem už prošly i divnější věci, ne?

9 2
možnosti
JN

J89a32n 26N30o65v28a37k

14. 5. 2013 22:34

Já vím, co tam je. Reagoval jsem spíš na to, že tento bod byl již několikrát přímo v ČT vysvětlen. A stále se opakoval totožný výklad. A rovněž též ve vyjádření OK:

Z textu "Desatera" vypadla při zkracování důležitá informace a to, že se jedná o Skandinávský model...jde tedy spíše o sdílení rodičovské dovolené..každá rodina ve Švédsku dostane přibližně 480 dní placené rodičovské dovolené. V současné době si může jeden partner vzít maximálně 420 dní (muž nebo žena) a druhý musí vyčerpat zbývající 60 dnů. Pravidlem je, že jeden z rodičů nemůže vyčerpat všech 480 dnů. Pokud druhý rodič nevyčerpá 60 dnů před tím, než dítě dovrší 8 let věku, můžete přijít o tyto dny. Čili rodič, v našich podmínkách podle diskutujících spíše muž, má nárok na určité dny, kdy ženu musí zastoupit bez toho aniž by mu zaměstnavatel bránil..nechceme tedy, aby muži kojili, ani aby opouštěli svá lukrativní místa, ale aby se mohli stát ze zákona také rodičem, který má právo sdílet rodinný život! A především, jedná se o návrhy k diskusi.

Jinak souhlasím, že už prošly i divnější věci.

4 5
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS